Излъчване на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, НАСА, Вашингтон, САЩ

Благодарение на NASA Public и
На Марс има вода в течно състояние, която се стича по каньоните и кратерите на повърността на планетата по време на летните месеци, разкри американската агенция за космически изследвания НАСА на пресконференцията. Историческата новина бе от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института “Джорджия” в Атланта, както и други учени. Изследователят Луджендра Оджа открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Според изследванията на Оджа може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността на Червената планета. Водата се издига до нивото на земята по време на по-топло време.

НАСА се готви да разкрие "голямо научно откритие" , отнасящо се за Марс, на специална пресконференция в понеделник, 28 септември.
Събитието ще се проведе в 11.30 часа EDT (18:30 българско време) в понеделник и ще може да се гледа на живо по NASA TV и тук във вградения прозорец по-долу.
НАСА не дава предварително подробности за темата на пресконференцията.
Репортери ще могат да задават въпроси на място и по телефона, а всеки ще може да се включи по туитър с хаштага #AskNASA.
Това не е първият път, когато НАСА използва пресконференция, за да обяви за революционно откритие. През юли на подобна пресконференция агенцията обяви за откриването на подобна на Земята планета: Kepler-452b.